Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

donderdag 2 april 2009

Games in Haarlem













Donderdagochtend 2 april is er een nieuw fenomeen voor Haarlem in Bibliotheek Noord te vinden. Een deel van de bibliotheek is voor enkele uurtjes omgetoverd tot een speelplek met allerlei games. Het half-uurtje uitleg van Jeroen Kraak (The Game Syndicate) en Babette Egges (ProBiblio) was een verrassend en verhelderend verhaal. Vooral bedoeld om vooroordelen weg te nemen. In de pers komen vooral vervelende verhalen van games die geweld en schieten tot voornaamste inhoud lijken te hebben. Dit betreft echter een heel kleine minderheid van alle games die er zijn. Games horen bij de leefwereld van onze klanten en moeten volgens Babette daarom ook van de collectie van een bibliotheek deel uit maken. Leeftijdsaanduidingen zijn belangrijk, maar geven vooral de leeftijd aan vanaf wanneer de games te spelen en te begrijpen zijn. Enkele kritische vragen konden Jeroen en Babette natuurlijk ook van ons verwachten. Over overlast, over gevoeligheid van stelen, over kosten, over doelgroepen en over meerwaarde voor de bibliotheek. De sfeer was erg ontspannen en al gauw had iedereen zin om de spellen uit te proberen. Verschillende consoles(x-box 365, Playstation en Wii) waren uit te proberen. Ook waren Brein-trainers spellen op enkele Nintendo-DS'n te ontdekken. Vooral Lydia van D. had er belangstelling voor. Zij hoopt dat er een uitbreiding van mogelijkheden is om NLplein-gebruikers nog meer oefenstof te kunnen aanbieden.
Ik ken de Playstation en enkele PC-spellen wel, maar zelf geef ik altijd gauw op om er actief mee door te gaan. Doordat je allerlei knoppen moet indrukken om handelingen uit te voeren, waardoor je in het spel vooruit komt, dat lukte mij nooit! Vandaag wil ik het eens goed aanpakken dus heb ik alles uitgeprobeerd. En ik vond het nog leuk ook. The Game Syndicate was aanwezig met drie man sterk om ons tekst en uitleg te geven. En ook al hebben ze dit al honderd keer aan "nitwits" (mij valt even geen nederlands-Ampzing-woord in) moeten uitleggen, ze bleven enthousiast en positief om al mijn onmacht in goede banen te leiden. Er was een adventure-game op een X-box, een Quiz op een Playstation en tennis, bowling en schansspringen op de Wii. Maar ik bleek een kampioen te zijn met Gitar-Hero. Ik raad dan ook iedereen aan om de volgende sessie in juni te gaan bijwonen. We kunnen nu wel al een discussie starten over het onderwerp GAMEN en wat moet de bibliotheek ermee! En ik denk vooral dat wij met zijn allen en beslissing moeten nemen. We kunnen het management team voor zijn. JA of NEE games in de Haarlemse Bibliotheek! Als iemand zich geroepen voelt om zijn menig te geven, dan houd ik me aanbevolen voor reacties en ik zal er zeker op reageren. Ik ben vooral benieuwd welke gezinnen van collega's thuis consoles en spellen hebben en welke????

Ikzelf heb alleen een pc en de enige spellen die ik wel eens speel op de computer, naast bord en kaartspellen, zijn puzzels en sudoko's. Dus ik ben en slecht voorbeeld van een gamer. Verandering zit er in...Misschien ga ik wel verder door het leven als Gitar Hero! ...met dank aan Anneke F.

1 opmerking:

Unknown zei

Game in de bieb zie ik juist voor de oudere klant van de bieb.
Met name de wii.

Zelf ben ik gek van games op de pc. maar dan de games als Myst en de Disc World(Terry Pratchett)
Wij hebben ook een play station.