Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

maandag 27 april 2009

Uitbreiding auteursrecht


Een klein persbericht kan grote gevolgen hebben. O.a. voor de bibliotheken. In Vlaanderen hebben bibliotheken zich uitgesproken over de stemming van 23 april in het Europees Parlement om de beschermingstermijn op geluidsopnamen te verlengen.
Opnames die commercieel niet meer interessant zijn, zullen voor decennia in de kluizen en archieven van de muziekindustrie verdwijnen. Misschien worden ze nog aangeboden via een gespecialiseerde online winkel, maar ze blijven in elk geval bijna een eeuw lang uit het publieke domein. Een artiest die zich erdoor laat inspireren en een ‘remix' maakt, een bibliotheek of archief die oude opnames wil digitaliseren en gebruiken in een erfgoedproject: ze kunnen het alleen met toestemming van de rechthebbenden. Het parlement heeft de uitbreiding echter beperkt tot 70 jaar, de termijn die ook geldt voor onder meer letterkundige werken. Dit wil zeggen dat vanaf nu artiesten en platenmaatschappijen in 2009 nog altijd een vergoeding kunnen ontvangen voor het gebruik van opnames die ze in 1939 maakten.

Bron: VVBAD lees meer...

De officiele stukken zijn te vinden bij europa.eu

In Nederland zijn er ook reacties vanuit de Tweede Kamer gekomen, o.a. heeft het tweede kamerlid van de SP, Gerkens vragen gesteld aan de minister van Justitie. Het ">antwoord van de minister van Justitie lees je hier. Niet bijster interessant, maar de minister laat wel weten dat hij ..."in principe juigen wij het dan ook toe dat er initiatieven worden ontplooid om de uitoefening van het auteursrecht in overeenstemming te brengen met de praktijk"...

Wat betekent dit voor het internet en alle geschriften, blogs, beelden etc.? Ik ben heel benieuwd wat het voor reacties gaat uitlokken. Meer "creative commens" -achtige zaken gaan misschien wel ontstaan!?
Een voorbeeld van die gedachte dat de sociale digitale netwerken een invloed gaan uitoefenen, zie je uitgebeeld in onderstaand Youtube filmpje, dat ik vond op de pagina van De Digitale Bibliotheek (DiB):

Geen opmerkingen: