Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

vrijdag 27 maart 2009

Delicious


Ik heb laatst weer eens enkele websites toegevoegd aan de Delicious-pagina van Stadbibliotheek Haarlem e.o. waarvan ik vond dat het bij het inlichtingenwerk van pas zou komen.
Voor jezelf kun je er ook van profiteren om zelf een pagina te maken. Heb je onlangs nog naar de lijst met je favorieten gekeken in je webbrowser? In die lijst kan best wel wat opgeschoond worden en wat meer orde in worden aangebracht. En als je niet altijd op je eigen computer kunt zijn, hoe onthoud je dan de adressen van je favoriete websites?
Del.icio.us is een online social bookmark manager, waarmee je een webpagina tot favoriet kunt maken en waarmee je door middel van tags (label) de inhoud ervan ontsluit.
Het sociale aspect van Del.icio.us ligt in het feit dat je bijvoorbeeld via jouw tag niet alleen je eigen websites vindbaar maakt, maar dat je tevens ziet welke websites andere gebruikers hebben getagged met het zelfde woord.
Op deze manier ontstaat een groot kennisnetwerk van websites die via tags met elkaar verbonden zijn. En daarnaast ontstaat er ook een groot netwerk van mensen die dezelfde interesses met elkaar delen.
Om Del.icio.us te leren kennen, kun je deze bron eens bekijken:

Ik werk al een tijdje met delicious met bruikbare links voor bibliotheek. Jullie kunnen er zelf aan meewerken door je in te loggen en zelf tags toe te voegen. Vraag me naar het wachtwoord!
Een tekstversie om zelf door te lezen kun je ook gebruiken: handleiding del.icio.us handleiding del.icio.us Schiepers een handleiding voor het gebruik van del.icio.us, afgesloten 16.02.2006 (oude versie).

Geen opmerkingen: