Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

donderdag 29 oktober 2009

Overheid gaat regels Kijkwijzer en Pegi strenger handhaven


Kinderen onder de zestien kunnen vaak probleemloos een dvd, bioscoopkaartje of spel voor zestien jaar en ouder kopen. En dat is strafbaar. Daarom gaan videotheken, winkels en bioscopen zelf de naleving van leeftijdsgrenzen bij verkoop en verhuur van computerspellen en films controleren.
Woensdagmiddag 28 oktober 2009 ondertekenen ze een overeenkomst met minister Hirsch Ballin, meldt Trouw. Stichting de Kinderconsument is enthousiast. "Goed dat winkeliers de hand in eigen boezem steken.”

96 Procent van de vijftienjarigen kan probleemloos een dvd, bioscoopkaartje of spel voor zestien jaar en ouder kopen. Het doel is om dat in 2011 terug te brengen tot 30 procent.

Winkels, videotheken, bibliotheken en bioscopen letten vanaf vandaag scherper op de leeftijdsgrenzen voor films en games. Met de voorlichtingscampagne Heftige films en games - Pas op de juiste leeftijd. Te jong? Dan moeten wij nee verkopen informeert de overheid het publiek over de strengere aanpak.

Uit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de ouders (88%) betere naleving ondersteunt en het belangrijk vindt dat het bedrijfsleven én de overheid daar werk van maken.

In het convenant is afgesproken dat:

1. Kinderen krijgen geen dvd's of games met de leeftijdsclassificatie 16 of 12 jaar mee als zij daarvoor te jong zijn.
2. Bioscopen verkopen geen kaartje meer voor films met 16 en 12 jaar als kinderen te jong zijn.
3. Bij de 16 jaar films en games wordt om een identificatiebewijs gevraagd.
4. Bij de 12 jaar leeftijdsgrens wordt in geval van twijfel naar de leeftijd gevraagd en het antwoord geaccepteerd.
5. In bioscopen geldt de uitzondering dat kinderen die één of twee jaar jonger zijn dan de leeftijdsgrens wel worden toegelaten als ze met hun ouders zijn en die daar toestemming voor geven.

De winkelbedrijven, videotheken en bibliotheken gaan hun personeel instrueren over de regelgeving. Alle medewerkers die films of games verstrekken of bioscoopkaartjes verkopen moeten een cursus volgen. Na de cursus met goed gevolg te hebben afgelegd ontvangen ze een certificaat. Daarmee laten ze zien de regels te kennen.

Meer lezen...
* Mijn kind Online
* moviesense
* blikopnieuws
* Youngmarketing

Geen opmerkingen: