Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

donderdag 1 oktober 2009

Kinderen en Hyves


Hyves is helemaal ingeburgerd onder kinderen en ouders.
Driekwart van de Nederlandse kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar heeft een profiel op Hyves. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan duizend kinderen, uitgevoerd in opdracht van Stichting Mijn Kind Online en Digivaardig & Digibewust.

Hyves (de site bestaat 5 jaar en heeft 9 miljoen leden) wordt intensief gebruikt door jonge leden. Bijna een derde van de kinderen die meededen aan het onderzoek zegt elke dag in te loggen en ruim de helft zegt dat één tot een paar keer per week te doen. Er blijkt een verband te bestaan tussen opleidingsniveau en de intensiteit van het Hyves-gebruik. Van de kinderen die voortgezet onderwijs volgen, loggen de lager opgeleide kinderen (vmbo) vaker elke dag in dan de havo-leerlingen. De vwo-leerlingen loggen relatief gezien het minst vaak in.

Veel kinderen hebben tientallen of zelfs honderden vrienden op Hyves. Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de jeugdige Hyvers ook een van hun ouders in hun netwerk heeft. Bij jongere kinderen (tot 10 jaar) hebben ouders ook invloed op de privacy-instellingen van de Hyves-profielen. Als kinderen ouder worden, hebben ze hun profiel minder vaak afgeschermd voor niet-vrienden. Ter vergelijking: circa 55 procent van de profielen van 8-jarigen is afgeschermd tegenover circa 15 procent van de profielen van 17-jarigen.

Sommige deelnemers aan het onderzoek hebben moeite met de privacy-instellingen van Hyves. Ze denken dat ze de toegang tot hun profiel beperkt hebben tot hun online vrienden, maar hebben in werkelijkheid een openbaar profiel.
bron: Informatieprofessional

Het onderzoek van Mijn Kind Online en Digivaardig & Digibewust lees je hier.

Geen opmerkingen: