Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

dinsdag 15 september 2009

Jeugdvogelclub bezoekt J. van Lennep


Een keer per maand is er een activiteit voor kinderen die interesse hebben in vogelskijken en natuur in het algemeen. De Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland is 3 jaar geleden een Jeugdvogelclub gestart. Daar zijn inmiddels al meer dan 40 kinderen lid van. Ik ben een van de vrijwilligers en beleef veel plezier aan het overbrengen van mijn kennis aan de vogelaars in de dop. Kinderogen zien alles om hun heen en zijn veelal zeer nieuwsgierig en leergierig.
Kinderen van 8 t/m 14 jaar gaan onder leiding van vrijwilligers en zonder ouders natuurgebieden bezoeken en leren de verschillende aspecten van ornithologie kennen: vogels herkennen, vogelgeluiden, gedrag etc.

Hierbij een verslag van Zondag 15 september 2009.

Na een fietstocht , met nogal wat tegenwind, liepen wij met 8 kinderen en 3 begeleiders naar de vinkenbaan. Je hoorde al van ver allerlei vogelgezang alsof het voorjaar was.De Nachtegaal, Grasmus en Draaihals zijn er enkele van. We waren even de weg kwijt en kwamen daarom langs vele mistnetten in het oostelijk stukje van de vinkenbaan.Onderweg genoten we van de Dauwbramen en Duindoornbessen. Er was geen enkele vogel in een net gevangen.Gelukkig waaren er in de keet wel vogels die we konden bekijken en Casper spotte een Torenvalk boven de vinkenbaan. Iedereen luisterde aandachtig naar het verhaal van de vinkenbaan en het waarom van het ringen van vogels. We komen veel meer over het vogelleven te weten als we weten waar onze vogels verblijven. Ook de verschillende handelingen die er moeten gebeuren nadat een vogel gevangen is zijn stuk voor stuk behandeld. 1. Op naam brengen, 2 De goede maat ring uitzoeken en plaatsen met een tangetje 3. enkele metingen verrichten, de lengte van de vleugel en soms ook van de snavel 4 vetpercentage meten (zie je de darm door het vet heen dan is het graad 2) 5. Het gewicht van de vogel meten 6 het invoeren van alle gegevens in de computer.
We hebben van heel dichtbij een Kleine Karekiet, Vrouwtje Zwartkop, Roodborst en Grasmus kunnen bekijken. Tim en Melissa mocht zelfs een vogel in de hand houden en buiten loslaten. Ook vonden we onderweg lege eitjes van de duinhagedis, een konijnenhol, verschillende botjes, vossenpoep en een verroeste kogelpunt. We zagen nog een jonge Groenling, enkele Roodborsttapuiten en verschillende graspiepers. Vanaf het uitkijkpunt telten we 210 Aalscholvers. Vanuit de kijkhut bij het vogelmeer zagen we een Meerkoetennest dat een halve meter boven het waterniveau zweefde, een zieke Aalscholver en wat Meerkoeten en verschillende Meeuwen. Het was weer een leuke en gezellige ochtend met zijn allen.

Eerdere verslagen zijn te vinden in mijn blog op mijn Hyvespagina.

Geen opmerkingen: