Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

vrijdag 22 mei 2009

Beeld en Geluid


Woensdagmiddag ben ik op bezoek geweest in Hilversum bij Beeld en geluid. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum is het nationale archief met meer dan 700.000 uur aan beeld- en geluidsmateriaal. Met dit archief als uitgangspunt zijn verschillende educatieve arrangementen ontwikkeld, welke bedoeld zijn om actief, creatief en kritisch om te leren gaan met media. Daarnaast is de museale kant, de Experience, het meest bekend. Ik was er met 16 andere collega's van de opleiding Mediacoach. Daarom ging mijn interesse vooral uit naar de Educatieve Arrangementen m.b.t. mediawijsheid.

Educatie
Er zijn uitgebreide programma's voor het onderwijs. Het meest populair is de workshop soap. Hier produceren leerlingen zelf in drie uur een spannende cliffhanger. In teams schrijven ze een storyboard, gaan ze met camera's op pad en bewerken ze hun creatie in de montage. In de workshop Nieuws produceren leerlingen in teamverband een nieuwsuitzending. Op basis van origineel NOS-materiaal bepalen de leerlingen in een redactievergadering de onderwerpen voor hun journaal. Ze schrijven interviews en gaan met professionele apparatuur aan de slag. Nadat de items zijn opgenomen, bewerken ze de beelden en bekijken gezamenlijk het eindresultaat. De programma's Teleblik voor het primair onderwijs, ED*IT en Academia bieden online toegang tot duidenzen uren streaming content voor het onderwijs. De content is afkomstig uit de archieven van Beeld en Geluid en wordt dagelijks aangevuld met actuele programma's zoals het Journaal en Andere Tijden.
Het is jammer dat voor veel scholen de afstand naar Beeld en geluid zo groot is. Het lijkt erop dat nu vooral scholen uit de omgeving van Hilversum het meest profiteren van het instutuut, de experience en de workshops etc.
Meet & Greet Jeugdjournaal
Heel erg populair zijn de dagen als Het Jeugdjournaal een Meet & Greet houden. Beeld en Geluid en het Jeugdjournaal organiseren iedere maand een Meet en Greet met de makers van het Jeugdjournaal. Er is een presentator en een redacteur aanwezig. Leerlingen leren journalistieke vragen stellen. Er is ruimte voor vragen, uitleg en bloopers. Klassen moeten snel zijn want er is per Meet en Greet slechts plaats voor één klas tegelijk.

Over de Collecties
Het oudste materiaal stamt uit het eind van de negentiende eeuw; het nieuwste wordt op dit moment opgenomen van radio of televisie of aangekocht op cd. Dag in dag uit nemen recorders en computers een grote selectie op van wat er op radio en televisie te horen en te zien is: op video, op cd-rom of rechtstreeks op de harde schijf van een computer. Al dat opgenomen materiaal komt terecht in de collecties van Beeld en Geluid. Hier de catalogus.

Geen opmerkingen: