Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

maandag 19 juli 2010

Weblog maken


Wat is een weblog?
Een weblog, ook wel blog genoemd, is een website waarop regelmatig nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de nieuwste berichten als eerste worden weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft daardoor meestal op de voorpagina de recentste bijdrage(n) aan. Door het gemak waarmee een weblog gemaakt kan worden worden weblogs meer en meer gebruikt om zonder speciale kennis een website te maken. Bij elke weblog aanbieder kan men gratis en menugestuurd een eenvoudige website maken. De weblog waarop u zich nu bevindt is hier een voorbeeld van. De echte blogger biedt een logboek van informatie die hij wil delen met zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog.

Namens Bibliotheek Haarlem en omstreken ben ik vanmorgen een korte workshop "Weblog maken" begonnen. Volgende week het tweede deel.
Ook al was de kennis over internet heel verschillend bij alle 5 deelnemers, iedereen heeft met veel overgave alle opdrachten mijnerzijds met veel verve uitgevoerd.
In eerste instantie hadden we wat starters-problemen vanwege het aanmaken van gmail accounts. Die zijn overwonnen, maar kosten nogal wat tijd. De volgende cursus ga ik vragen of de deelnemers een gmail account van te voren kunnen aanmaken. De voorgenomen hoofdstukken uit de meegeleverde reader hebben we helemaal doorgenomen en uitgeprobeerd. Alle deelnemers hebben enkele huiswerkopdrachten opgekregen. Bekijk de weblogs van elkaar. Geef enkele reacties en volg de weblogs via rss-feeds.
Ik ben benieuwd wie dit allemaal gaat doen en hoeveel werk ze er voor over hebben. Wie durft verder te lezen in de reader?

Geen opmerkingen: