Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

vrijdag 19 maart 2010

RFID chips



Ook bibliotheken en bibliotheekmedewerkers is het belangrijk op de hoogte te zijn van de informatie over RFID chips die in het VPRO's programma Labyrint te zien zijn. Afl.: Digitale sporen. Er wordt gedemonstreerd dat het heel goed mogelijk is om de OV-chipkaart te hacken en uit te lezen. RFID chips, zoals die op de OV-chipkaart zitten, zullen de komende jaren overal in te vinden zijn. De vraag is welk informatie wij wel en niet op die chips zetten en wie dat allemaal mag inzien. We staan aan de vooravond van een nieuwe fase in de informatiesamenleving. 'Vroeger surften we op het net, vanachter onze computer. Nu gaan we steeds meer 'in' het net, zegt Rathenau-onderzoeker Christian van 't Hof. Binnenkort worden we omgeven door een digitale wolk, waarin mensen, objecten en computers voortdurend met informatie met elkaar uitwisselen. Alles gaat met alles communiceren. Sommige onderzoekers noemen het al het internet der dingen. Een van de sleutelbegrippen bij deze revolutie is RFID, wat staat voor Radio Frequency Identification. RFID is de opvolger van de vertrouwde streepjescode. Het is een technologie waarbij chips met behulp van radiostraling kunnen worden uitgelezen. Op afstand, zonder fysiek contact. RFID-chips zitten nu al in de OV-chipkaart, in het nieuwe paspoort, in de toegangspasjes van uw bedrijf en op de verpakkingen van veel consumptieartikelen.

discussie zal in de toekomst volgen, hoop ik. En hopelijk wachten leveranciers en gebruikers niet totdat het te laat is.

Geen opmerkingen: