Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

maandag 30 maart 2009

Groepsbezoeken

De laatste twee weken weer groepen 3 ontvangen. Wat zijn die kinderen toch altijd enthousiast als het om de bibliotheek gaat. Ik heb wel gemerkt dat er zeer grote verschillen zijn met enkele jaren geleden. O.a. wordt er weinig voorgelezen bij de kinderen thuis en op school; er zijn weinig kinderen die een lievelingsboek hebben; er zijn vele kinderen die niet van sprookjes houden; 10% bezit zelf luisterboeken die gemiddeld 4-10 keer worden beluisterd; 1 kind op de twintig kent een versje; 1 op de 5 groepen kon een liedje voor me zingen, geen enkele juf deed mee of gaf het voortouw; alle scholen hebben nog het oude AVI; veel jongetjes houden niet van lezen, behalve als het een strip of voetbal betreft; 1 jongetje las in AVI 9, hij las zijn klasgenootjes voor uit een informatief boek over de otter; populair waren griezelverhalen (Dolfje Weerwolfje) en dierenverhalen (ook paarden) en Humpie Dumpie kenden enkele kinderen van de verhalen van Dora; een meisje kende het versje en droeg het voor: " Humpie Dumpie zit op het hek, en breekt dan zowaar zijn nek.
Maar er is geen timmerman, die Humpie Dumpie maken kan".
In de bibliotheek voelen de kinderen zich meteen heel vertrouwd, de aantrekkingskracht van boeken overschaduwd meteen al mijn opmerkingen hierboven. Kijk maar eens naar de foto's en de concentratie waarmee ze "in de boeken zitten".

2 opmerkingen:

joop zei

Jammer dat die kinderen dan blijkbaar thuis zo weinig worden gestimuleerd.
Als ze in de bieb rondkijken zijn ze wel enthousiast. Het schort dan een goede begeleiding, lijkt mij zo,

Unknown zei

Hoi Erwin,
leuk stukje. Ik vind het ook wel iets voor in het E-nieuws. Om onze collega's op de hoogte te stellen van onze activiteiten. En handig, onderzoek doen naar leesgedrag van kinderen tijdens de groepsbezoeken.
Groet Aurene