Schrijfsels rond bibliotheek en bibliotheekzaken. En alles wat interessant is voor het inlichtingenwerk, mediawijsheid en andere bibliotheekzaken.

maandag 30 maart 2009

Groepsbezoeken

De laatste twee weken weer groepen 3 ontvangen. Wat zijn die kinderen toch altijd enthousiast als het om de bibliotheek gaat. Ik heb wel gemerkt dat er zeer grote verschillen zijn met enkele jaren geleden. O.a. wordt er weinig voorgelezen bij de kinderen thuis en op school; er zijn weinig kinderen die een lievelingsboek hebben; er zijn vele kinderen die niet van sprookjes houden; 10% bezit zelf luisterboeken die gemiddeld 4-10 keer worden beluisterd; 1 kind op de twintig kent een versje; 1 op de 5 groepen kon een liedje voor me zingen, geen enkele juf deed mee of gaf het voortouw; alle scholen hebben nog het oude AVI; veel jongetjes houden niet van lezen, behalve als het een strip of voetbal betreft; 1 jongetje las in AVI 9, hij las zijn klasgenootjes voor uit een informatief boek over de otter; populair waren griezelverhalen (Dolfje Weerwolfje) en dierenverhalen (ook paarden) en Humpie Dumpie kenden enkele kinderen van de verhalen van Dora; een meisje kende het versje en droeg het voor: " Humpie Dumpie zit op het hek, en breekt dan zowaar zijn nek.
Maar er is geen timmerman, die Humpie Dumpie maken kan".
In de bibliotheek voelen de kinderen zich meteen heel vertrouwd, de aantrekkingskracht van boeken overschaduwd meteen al mijn opmerkingen hierboven. Kijk maar eens naar de foto's en de concentratie waarmee ze "in de boeken zitten".

vrijdag 27 maart 2009

Delicious


Ik heb laatst weer eens enkele websites toegevoegd aan de Delicious-pagina van Stadbibliotheek Haarlem e.o. waarvan ik vond dat het bij het inlichtingenwerk van pas zou komen.
Voor jezelf kun je er ook van profiteren om zelf een pagina te maken. Heb je onlangs nog naar de lijst met je favorieten gekeken in je webbrowser? In die lijst kan best wel wat opgeschoond worden en wat meer orde in worden aangebracht. En als je niet altijd op je eigen computer kunt zijn, hoe onthoud je dan de adressen van je favoriete websites?
Del.icio.us is een online social bookmark manager, waarmee je een webpagina tot favoriet kunt maken en waarmee je door middel van tags (label) de inhoud ervan ontsluit.
Het sociale aspect van Del.icio.us ligt in het feit dat je bijvoorbeeld via jouw tag niet alleen je eigen websites vindbaar maakt, maar dat je tevens ziet welke websites andere gebruikers hebben getagged met het zelfde woord.
Op deze manier ontstaat een groot kennisnetwerk van websites die via tags met elkaar verbonden zijn. En daarnaast ontstaat er ook een groot netwerk van mensen die dezelfde interesses met elkaar delen.
Om Del.icio.us te leren kennen, kun je deze bron eens bekijken:

Ik werk al een tijdje met delicious met bruikbare links voor bibliotheek. Jullie kunnen er zelf aan meewerken door je in te loggen en zelf tags toe te voegen. Vraag me naar het wachtwoord!
Een tekstversie om zelf door te lezen kun je ook gebruiken: handleiding del.icio.us handleiding del.icio.us Schiepers een handleiding voor het gebruik van del.icio.us, afgesloten 16.02.2006 (oude versie).

vrijdag 20 maart 2009

Hebbedingetje2: Leeslamp, boekenplank...


Welk bedlampje is het best om bij te lezen? En waar laat je je boek? Dit boekenkastje, boekenwijzer, slim leeslampje is misschien een oplossing, de "Lili Lite". Je neemt je boek van de boekwijzer en het lampje gaat aan! En voor € 99,- is het misschien de overweging waard. Grappig en apart. Ontworpen door Studio Smeets design en hier te koop.

Lente en Eric Carle


Eerste bericht op de radio vanochtend van de weerman: "Vandaag officieel lente vanaf 12.44 uur". Ook in de krant op de voorpagina wordt bericht dat het lente is. De eerste zoekactie met Google levert een kleurige afbeelding van Eric Carle's letters voor het woord Google. Dat doet me denken aan een ander berichtje over Rupsje Nooitgenoeg. Het fleurige en nog steeds populaire verhaal verkoopt nog steeds en beleefd in Nederland zijn 71ste druk bij Gottmer. Het viert zijn 40ste jubileum. Precies vandaag worden overal op de wereld VERY HUNGRY CATERPILLAR KIDS EVENT's gehouden. Buiten schijnt het zonnetje... op het bureau een bosje hyacinten en tulpen. Als dat geen mooi begin van de lente is.

woensdag 18 maart 2009

Twitter voor 23dingen


Twitter is een van de nieuwere vormen van communicatie op het internet. Ik vond veel informatie hierover bij een artikel van Lifehacking.nl : "Leer de kracht van Twitter te gebruiken" door Patrick Mackaaij. Hij vertelt heel open over de toepassingen en mogelijkheden. Zelf heb ik al eens gexperimenteerd met Wyp om intern te twitteren van vestiging naar vestiging en zo zonder tussenkomst van de telefoon elkaar snel te informeren. Dat was geen direct succes. Toch heb ik ook een Twitteraccount aangemaakt, alles in het kader van kennismaking met sociale netwerken. Op mijn twitter is nog niet heel veel te vinden, maar daar gaat verandering in komen. Je kunt een widget van mijn Twiiter in de rechterkollom van mijn blog vinden. Ik zal vanaf vandaag iedere dag twitters gaan plaatsen en ga dat vol zien te houden. Gaat iemand dit volgen?...

dinsdag 17 maart 2009

Nieuw tijdschrift 'Digitale Bibliotheek'


Het blad Digitale Bibliotheek, op de cover kortweg DIB genoemd, blijkt een mengeling van uiteenlopende artikelsoorten te worden. Vanwege de internationale benadering zijn diverse rubrieken Engelstalig. Losse nummers gaan € 15,- kosten. Het DIB is op 12 maart ten doop gehouden in het LeescafĂ© van DOK Delft. Een Haarlems tintje kreeg het geheel omdat onze collega Jan Klerk er redactielid is. Hij mocht uit handen van hoofdredacteur Karolien Selhorst het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Zijn eigen verslag lees je hier, het is tevens een pleidooi voor alles wat met de Digitale Bibliotheek te maken heeft en allerlei toepassingen en mogelijkheden die de nieuwe digitale wereld ons levert.
Ik ga er hier maar even van uit dat we ook een abonnement krijgen! Wie heeft er al een exemplaar gezien? Kijk anders op de website.

woensdag 11 maart 2009

Web Tech Guy and Angry Staff Person

Check out this SlideShare Presentation:

23Dingen


Och ja, wat doen we er allemaal mee? De eerste serieuse 23dingen-leerlingen zijn in volle aktie. Toch vragen coaches, bibliothecarissen, medewerkers, informatiebemiddelaars en andere zich af: Hoe verder? Wat doen we ermee in ons werk? Daarover gaan we met zijn allen nog wel in discussie. Er valt veel over te vertellen en ik loop een beetje op de ontwikkelingen voor, geduld is gevraagd... wordt vervolgd! Lees onder andere bij Michel H. Ding 5; Uitgegraasd (voor vandaag) en de reakties daarop.
Er worden overal vragen gesteld over de voortgang en invloed van al die WEB2.0 toepassingen, met name over de sociale netwerken, waar Jan en Alleman zijn bijdrage kan leveren. Zijn bibliotheken daar huiverig voor? Voorlopig is onbekend onbemind en bibliotheken moeten er juist NIET huiverig voor zijn, is mijn mening.
Een bijzondere gedachte hierover is ontzettend leuk uitgebeeld door Michel Edson met zijn filmpje "Web Tech Guy and Angry Staff Person" Op groot formaat hier te zien. En als diaserie hier. Of rechtstreeks in het bericht hierboven.

Hype, degelijkheid, klanttevredenheid of visie...


Van sommige titels zou je willen dat ze voldoende aanwezig zijn. Ook al is het in eerste instantie niet te bepalen dat ze een HYPE vormen. Je komt er pas achter als je maar steeds vragen krijgt over bijvoorbeeld "Fantasia" van Geronimo Stilton. Ze zijn altijd uitgeleend en komen soms niet eens de kast in en zelfs de de opruimers krijgen ze uit de handen gerukt. Daarbij komt ook nog eens kijken dat kinderen van 9- 11 jaar niet gauw gaan reserveren. En zelfs de ouders die je erop aanspreekt zijn daarover nogal laks. Het antwoord op de vraag: Waarom hebben we er niet meer van? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden door mij. Daarvoor moeten we bij de collectievormers zijn. Zelf kan ik enkele argumenten bedenken zoals budget, kwaliteit van boek zelf...etc. Toch wil ik dit voorbeeld gebruiken om bovenstaande begrippen wat te verduidelijken. HYPE! Hoe reageert de bibliotheek daarop? Is dit voor ons een argument om er klakkeloos aan mee te doen? Staan we niet oorspronkelijk voor een degelijkheid en kwaliteit, zowel voor de inhoud als het product? Of willen we liever de klant ter wille zijn en aan zijn wensen voldoen, dus hup meteen 25 exemplaren extra bestellen, liever vandaag dan morgen! Kunnen we vooruitkijken en bedenken wat er voor de bibliotheek belangrijk is en dat aan de klanten laten weten: "Wij gaan voor kwaliteit en Fantasiaboeken zijn slecht gebonden dus we hebben ze wel, maar niet teveel"...
Dit alles gaat door mijn hoofd als ik een aankondiging lees van een nieuw boek:
Beste lezer,
Mynx brengt dit voorjaar weer veel bijzondere boeken uit. Hier vragen wij uw speciale aandacht voor de roman Zielen van de met de Twilight-reeks inmiddels wereldberoemd geworden Stephenie Meyer.
Zielen ligt vanaf vandaag in de boekhandel.
Met vriendelijke groet,
Uitgeverij Mynx
Verderop wordt er verwezen naar een artikel "Stephenie Meyer: een nieuwe J.K.Rowling?" Met deze kop verscheen een groot, lezenswaardig artikel van Lev Grossman in de Time van 24 april 2008. Hier kun je het hele artikel (in het Engels) lezen op de site van Time. Mijn nieuwsgierigheid wordt geprikkeld als ik lees: "Stephenie Meyer is een van de literaire supersterren van dit moment. Ze is ook auteur van de succesvolle serie Twilight. Van de boeken uit deze serie zijn al ruim 24 miljoen exemplaren verkocht. Deel Ă©Ă©n van de serie is vorig jaar verfilmd. Deel twee, Nieuwe maan, wordt dit jaar verfilmd. Kijk voor meer informatie op de website" Op dit moment hebben we haar boeken overal (behalve Heemstede) Ă©Ă©n keer, zelfs met reservering. Hoe gaan we hiermee om? Ik ben benieuwd. Een antwoord zou je kunnen vormen naar aanleiding van het artikel in Bibliotheekblad nummer 3, van 12 februari 2009: "Ten strijde tegen het Giel Beelen-effect". Het gaat o.a. over de begrippen hype, degelijkheid, klanttevredenheid of visie... Lees dit eens.

Meer over Stephenie Meyer.

zaterdag 7 maart 2009

Hebbedingetje


Soms zie je iets waarbij je meteen ziet dat het handig is. Heel vaak echter blijkt later in de praktijk het wel eens tegen te vallen. Het hebbedingetje van vandaag lijkt mij een uitzondering. Boeken blijven niet altijd makkelijk open liggen. In veel situaties heb je maar een hand ter beschikking. En er is niks ergerlijker dan dat het boek steeds dichtklapt. Zelf ben ik iemand die overal leest: bus, trein, tent, bed, bushalte, wachtkamer etc. Bibliotheekboeken zijn meestal geen probleem, die hebben een stevige kaft en meestal beter gebonden dan een gekocht boek. Toch lijkt "Thumbthing" ook hierbij een makkelijk te gebruiken stukje gereedschap. Wie gaat het aanschaffen? Het is hier overal te koop.

vrijdag 6 maart 2009

Berichtjes van derden


1.
Workshop Toolbars & Zoekboxen voor bibliotheken.
Guus van den Brekel heeft een workshop gegeven op 5 Maart 2009. Alle links en weetjes over het onderwerp vermeld hij. Op zijn netvibes zijn veel voorbeelden van toolbars te vinden.

2.
Er bestaat blijkbaar ook een afgeslankte versie van 23dingen: "7Dingen start nu ook in Leiden" Wie het op afstand wil volgen kan hier op de 7DingenWeblog met de cursus meedoen.

3.
Mediawijsheid nieuws. O.a. nieuws over het programma Digivaardig & Digibewust.Het programma streeft ernaar het aantal Nederlanders dat de kansen van het gebruik van digitale toepassingen benut en er tegelijkertijd veilig en verantwoord mee omgaat te vergroten.